Tuesday, November 2, 2010

diam... pendiam... terdiam...


One of the hardest things in life is having words in your heart that you can’t utter.
~ James Earl Jones

salam dan hello sume... :)
arini rase macam malas sangat nak bercakap.. maybe sebab banyak sangat mende yang aku pikir dalam kepale otak nih.. so efeknye takdek mood nk bercakap sangat.. so need to switch to "silent mode"..

kalau kepale kite serabut memang kita tak banyak cakap ke erk? sebab otak sibuk pikir hal2 yang memeningkan kepale tu..aku bukanlah seorang yang pendiam (pemalu jer :P).. so kalau aku diam tu paham2 la sume kawan2 yek bahawasanya aku sedang dilanda masalah/hal yang memeningkan kepale...

jenis2 diam ni ade banyak...antaranya...

1. Diam semula jadi---ni memang pendiam sejak azali lg...

2. Diam terpaksa--terpaksa diam atas sebab2 tertentu

3. Diam bodoh--diam bodoh ni plak "tak tau ape2 tapi tak nak tanye n diam jer"

4. Diam malas--diam sebab malas nak bercakap
...
5. Diam marah--die diam sebab die marah dan kalau die bercakap maybe akan menyakiti hati orang lain

6. Diam merajuk--selalu terjadi kat psgn2.diam sebab merajuk.. konon2 nak dipujuk.. cettt..(mcm aku jer) :P

7. Diam khianat--diam yg amat keji sekali..maybe boleh jugak ditafsirkan sbg diam sebab dendam

8. Diam sombong--diam sombong sebab malas nk bercakap n beramah mesra dgn orang..

9. Diam efektif: Firman Allah yang bermaksud: "Hai og yg beriman bertaqwalah kamu kpd Allah dan ucapkanlah perkataan yg benar." (Surah al-Ahzab 3:70)--diam yang plg bagus...

anda kategori mane?? aku kategori diam merajuk tu kot.. :P hahaha... aku memang sangat banyak cakap.. banyak kali jugak la member2 sound kat aku..diorg ckp " ko ni xpenat ke bercakap dari pagi"... hehe.. jawapannye tak kot.. sebab hobi aku memang suke bercakap.. sebab tu aku tak suke pergi mane2 sorang2 sebab nanti aku nak bercakap dgn sape.. kalau aku sorang2 pon aku sanggup kol sape2 sebab nak bercakap.. rase macam tak lengkap hidup kalau tak bercakap.. :P( poyo jer)..

pengalaman pasal bercakap tak henti2 nih.. selalu gak la aku dicabar diam kejap.. mase tu zaman sekolah rendah.. member cakap aku ni banyak sangat cakap.. so diorang cabar aku diam dari pagi smpai abis waktu persekolahan yang mase tu abis pukul 1tengah ari tak silap aku..aku sahut cabaran die.. sampai sekarang aku ingat lagi name die.. akmal... die cabar aku diam.. so aku pon diam je laa.. kalau die nak tanye ape2 kat aku.. aku jawab tapi dengan menulis atas kertas.. haha padan muke.. ingat aku tak berani ke sahut cabaran ko tu.. huhu.. dan akhirnye.. yeahh aku telah memenangi cabaran itu....

sampai arini.. banyak jugak la orang suruh aku diam kejap... hehe.. ade aku kesah?? i am who i am..jgn hipokrit dan jangan jd diri orang lain :P

4 comments:

*she's s0 e!Ra* said...

I rasa I kategori diam takde mende penting nak ckp..tp bising kalau ade mood and ade benda penting nak ckp. :p

Jey Yusuff said...

klu kena penampo sulung pon boleh terdiam jugak

haidhar said...

aku kategori diam2 ubi berisi...haha

adrinaqamarina said...

rina pon same laaaaaaaaaaa. heheh.

tapi cuba untuk kawal diri, banyak cakap, banyak salah, banyak salah, banyak pulak dosa tu. haih!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails