Wednesday, September 23, 2015

im back

Assalamualaikum.....

mak aiii lame gile tak update blog kan.. maklum la mak is bz.. jage anak2.. jage laki.. kehkehkeh... banyak sangat perubahan dalam idup ni sekarang(read:2015)

alhamdulillah.. danish dah jadi abang... yee abg long... dapat ustazah pulak kali ni.. lahir 24april 2015.. namenye nur alisha damia binti mohd fitri... alhamdulillah.. dah sepasang... tutup kilang dlu ye bang.. muahahahha...

lagi... ok aku dah tuka keje lagi.. dekat dgn rumah... 15minit dah smpai dah.. termasuk trafic light... parking,.. on laptop.. hihi..

lagi... alhamdulillah dah dpt kunci rumah baru... boleh la rumah kecik untuk kami berteduh atas muka bumi ni selagi hidup..

lagi... aku makin tua kot.. kat opis ni kemain dok panggil aku 'kak maria'... sebab aku dah beranak 2.. yang lain sume budak2 lg... ade yg bujang lg.. ade yg baru beranak sorg.. aku paling top la skrg beranak 2.. so dipanggil kakak... rase tua sgt hakak ni dik oiii...

lagi... ermm rase tu je kot as for now..

nnt kite sembang2 lgi yek..daaaa....


Thursday, February 13, 2014

arini bos takde so macam2 plak idea nak update blog muncul...hehehe

just my 2cent..

aku lebih prefer kawan2 yang nak kawin wat invitation awal.... contoh sebulan awal ke.. sebab senang kite nak susun jadual kite.. poyo je kan susun jadual.. bukan ape selain senang nak set jadual, kite jugak boleh set bajet kewangan..

contoh ye.. sekadar contoh:

si A kawin kat johor.. aku kat kl dan jaranggg skali turun johor. so bile die bagitau awal kite leh merancang kot boleh pergi bercuti skali ke... g legoland ke.. g JPO ke.. g USS ke dah alang2 kat johor kan...

pastu kite pun mesti la nak belikan dia adiah kawin kan.. punnnn memerlukan bajet kewangan.. haa nampak tak kat situu.. its all about money..money money.. hehehe

last but not least, kot la tarikh tu hot date so ramai plak yang kawin kan.. kite sebagai tetamu pon kene la pandai gak nak bahagi2kan.. terutamanya yang jauh tu...

tp ni pendapat aku je.. pendapat pengantin plak xtau camne kan.. ehehe.. kot ade yg cakap taknak wat awal takot tetamu lupe.. kite wat awal pastu bile nak dekat2 tu kite keep on remind kawan2..

okla thats all.. have a nice day.. hehehe

Tuesday, February 11, 2014

perkembangan setahun 2 bulan

assalamualaikum.. as usual nak update perkembangan danish je.. kalau tbe2 keluar kat kepale ayat camni "bosannye balik2 pasal anak die".. anda boleh la tutup blog aku ni sekarang ye. bukan ape, aku nk tulis sume pasal die nnt dah besar die boleh bace sendiri.. kang die nak tanye mama die.. "mama dlu danish umo setahun pndai wat ape ?"... mama dah beranak 10 mase tu tak dah banyak urat putus tak mampu dah nk jawab syg.. hehehehe...

1-dah add on more vocab.. contoh :
    akot-->takot
    nak -->nak/taknak... nak ke taknak ke same je..
    jutt-->tekejut
    antek-->cantik
    mak-->maklong
    pak-->merujuk kepada semua pakcik2 die paklong paklang paksu
    atuk->atuk
   ampak-->nampak

2-dah start potty training... tapi kat rumah bs je. bile die rasa nak membuang die akan tarik2 pampers die terus bawak g toilet... bera* je kat toilet.. cume kencing je la tak pandai lg.

3-kalau mama ckp "hug mama"... sengeh2 die datang terus hug mama ketat2.. sayu mama syg oii...

4-dah start pandai nangis ngamok2 keraskan badan kalau tak dapat ape yg die nak... sabor je la mama..

5-mama perati danish ni kureng ckit main2 mcm main kereta ke,bas ke lori ke.. minat die lebih cenderung ke arah muzik.. mcm main gitar, main kompang... abis semua pinggan periok diambiknya nak buat kompang.. mama layankan je la.. nasib baik mama pakai pinggan melamine je.. kalau mama pakai corelle? nangis mama hahaha...
nampak x kegigihan muke tu main gitar? hahaha


6-kalau nak g jalan, bile orang tanye mane shoes.. cepat2 die tunjuk shoes pastu dudk diam je sebab nak pakai shoes nak g jalan kalau tak nnt kene tinggal..

7-suke sangat ball.. kalau g klinik mesti beli ball.. sebabbbb sebelah klinik tu ade jual ball.. pandai apek tu kan.. kat umah tu dah lebih 5bijik ball untuk die saje.. lepas ni boleh la mama bukak kedai jual ball kan danish

8-dah start taknak makan bersuap.. nak makan sendiri.. mama layankan aje.. mama ambik pinggan untuk mama 1 untuk danish 1. makan same2.. mama xsiap makan lagi die da angkat pinggan mama n pinggan die bawak g dapo... pastu g ambik penyapu n penyodok nak sapu yang nasik berselerak die buat tu... hai la danish...

9-minum susu dah tak nak pakai botol.. minum kat cawan gune straw je.. pastu tiap kali mama ambik petang2 kat umah ibu, die ade duduk kat balkoni jerit2 kat ibu die "ampak2? ni ni ni.."... konon2 jerit kat mama la tanye nampak die tak kat atas tu... aduhaii...

10-pndai kiss.. tapi kiss mulut.. omputih sgt tau danish hahaha.. kalau dengan mama je ok la.. rupenye dengan ibu die, dgn kak ain n abg epi(anak2 ibu) pon die kiss jugak.. abis basah muke die kiss.. lawak tau danish ni...

ok tu je mama update untuk perkembangan awk setahun 2bulan.. nnt setahun 4 bulan mama update lg ye... semoga danish membesar menjadi anak yg soleh.. aminnn...


Monday, December 2, 2013

perkembangan danish setahun

setelah sekian lama baru arini berkesempatan nak update blog.. terlalu banyak kisah berlaku dalam hidup aku.. tapi aku rasa bukan sekarang untuk aku tulis pasal tu.. kang tak pasal2 je banjir kat opis ni.. cume yang aku boleh cakap... i misssssssssss her so muchhhhhhh!!!!!!!!!!!.. ok takmo sedih2.. nak cerite pasal putera hati je kali ni... update perkembangan umur setahun...

1)alhamdulillah dah boleh berjalan.. gigih aku dgn asben g beli kasut yang bile jalan tu berbunyi.. suke sangat die kan.. jalan tak benti tau..pantang nampak kasut tu nak pakai je..

2)dah boleh sebut beberapa perkataan.. dan yang paling penting asik sebut "papa..papa..papa.." ok tau la awk anak manje papa kan... kalau dah elok sgt nak tido, dgr suare papa terus tak jadi tdo kan...

3)dah kenal cat, fish dengan bird.. kalau tanye mane bird, die tunjuk kat luar rumah... kalau tengah kat luar rumah tanye mane bird, die pndg atas... kalau bagi flash card, suruh die tunjuk mane fish die tunjuk fish..

4)kalau g isi minyak sila bawak ye masa nak g bayar tu.. sebab die nak mintak ape2.. kalau nak ape2 mesti die akan cakap "nak..nak"... kalau tak dapat selagi tu la die akan sebut "nak..nak"..

5)suke sangat dengan kartun mickey mouse, pororo, bob the builder.. thomas and friends.... bak kate papa, danish suke tengok kartun thomas n friends tu sebab masa dalam perot ikut mama g keje naik tren la tu...

6)"toilet" die adalah di bawah meje makan dan disebalik langsir.. kalau die masuk bwh meja atau masuk belakang langsir tu sila paham ye.. cepat2 cek lepas tu...

7)manje sgt dengan sume orang... manja dengan paklang..dengan maklong.... pantang nampak paklang mesti nak ikut siap nangis2... siap nak ikut paklang balik kolej.. hehehe...

8)kuat makan.. sume makanan die nak.. tapi badan comel macam tu jugak(macam mak die la kan..ehem2)

9)bab baju masih tak berubah ye.. still tak nak pakai baju.. Lelaki sangat kan danish tak nak pakai baju kat rumah.. huhuhu

10)susu kurang minum tapi mama dah tanye akak2 yang berpengalaman n diorg ckap normal so mama assume awak ok takde masalah...


happy 1 years old sayang... mamapapa love u always.. muaaah...

Friday, July 5, 2013

perkembangan danish 8bulan

assalamualaikum dan salam sejahtera...

ewah dan macam pembaca berita pulak rase... tbe2 mood nk update blog sebab xdek keje.. yeee saye takdek keje so tgh gian join contest... ahahahaa...

nak update perkembangan danish 8bulan...

1)dah start makan... aku bawakkan bubur.. macam2 bubur dah aku buat... bawakkan buah.. mmg bekal makanan die sgt banyak aku bawak.. tp masih tak cukup.. bubur org lain pun disebatnye.. die plak laju ke depan.. budak tu? tekebil2 pandang danish.. hai laa danish.. kuat benor makan.. abg mkn biskut pun nk.. mkn keropok pun nak... makan aiskrim pun nk... tapi NO ok...

2)alhamdulillah dah boleh duduk.. merangkak dan memanjat... astro dekoder atas rak tv abis dipicit2nya.. bulan ni nak kene gi carik rak tv baru.. nak gantung je senang.. mainan fav remote.. tak kisah la remote astro ke remote tv ke remote dvd player ke.. janji remote...

3)dah start mcm nk bejalan.... ape org panggil? bertiti? hhhaha ntah.. tp mama harap by raye nnt dah boleh jalan la.. baru syok pkai baju melayu kan hehehe....

4)dah paham ckit2.. bile die pgg brg2 yang tak boleh dipegang.. mama mintak n say "give mama".. die senyum2 pastu die akan bg kat mama.. good boy..

5)suke tengok mama nyanyi.. yee mama tau memang mama pndai nyanyi.. hahahaaha.... mama gian nk g karok sbnrnye so nyanyi la depan kamu danish... hahaha... bile mama nyanyi danish tepuk2 tangan.. ala sweet sgt anak mama...

6)suke tengok katun yang comel2 mcm upin ipin, hagimaru, shinchan.. ape tah lg katun yg comel2.. klu katun yang tak comel danish tak suke...

7)danish suke berenang... dah bawak g pool, dah belikan pelampung suke sgt die... berenang mcm expert kononnye.. kaki itik terkapai2 kat bawah.. hahaha.. nnt mama free kite g swimming lg ye sayang..

8)rajin senyum... senyum dan senyum... macam mama dia.. hahahhahaa....


rasenye tu je kot.. alamak kad yawas belum wat lagi.. tehegeh2 betul mama kamu ni danish... nk kene buat cepat ni..... tak lame lagi dah setahun.. eh kejapnye...... rindu moments danish baby dlu....

Thursday, May 9, 2013

perkembangan danish 6 bulan

fuh fuh dah lame tak update blog.. busy sikit lately sbb kene duduk kat site ngadap muke client yg cantik.. eh..

alhamdulillah danish dah 6 bulan dan im graduate dalam diploma in breasfeeding.. alhamdulillah berjaye jugak capai tahap diploma.. trying my best utk dapatkan degree pulak.. harap2 ade la rezeki kan.. eh cakap pasal degree tak sabar pulak nak tunggu konvo.. ni betul2 punye konvo.. dapat sambut dengan suami dan anak tersayang...arhhh tak sabarnye...

10 perkembangan danish setakat 6bulan ni:

1)dah start makan.. aku bagi makan puri epel.. kentang.. carrot..pisang...brokoli ape lagi ye..lupee.. tapi alhamdulilah respond sangat buat aku teruja.. hahaha.. siap sendawe..

2)dah laju mengesut.. laju je nak parking bawah meja.. rumah dah bersih sebab die dah tolong bersihkan.. kekekeke...

3)tak suke pakai pampers baju dan seluar.. dalam erti kate lain suke bogel.. ewahh penat mama dan papa shopping baju untuk sayang tau.. terpakse kami bekerjasama kalau nak pakaikan pampers kat die. melalak macam kene pukul..

4)dah pandai isap kaki.. orang cakap danish dah mintak adik la tu.. tapi aku? abaikan sudeyy.. hahaha...

5)dah pandai merajuk. semalam papanye balik kerja lambat. bile papa balik die dah tidur.. esok pagi papa g keje die tak bangun lg. balik malam die merajuk.. tak nak pandang dan main dengan papa langsung.. sebab papa tak jumpe die lame.. dgn aku ok je plak... haishh sayang.. ikut perangai sape la kuat merajuk tu ye... mama cool.. sangat.... hahaha

6)kalau aku balik kerja respon die ok.. berpusing kepale tengok aku... sambil lompat2... tapi bile papa balik.. laju mengesut ke papa dan peluk kaki papa... mama? sentap nak...

7)sangat manje... kalau die peluk macam sayang sgt dengan kite.. shahdu mama.. dengan sume orang pun manje...bak kate papa.. danish kan abg long jgn la manje2 sangat..

8)tidur lasak. haritu aku terjage tengah2 malam tengok2 danish takde.. cuak weh cuak.. gugur jantung jap.. tengok sekeliling takde... sekali.... alahai sayang mama.... kenapa sayang g tidur bawah kerusi tu?

9)sukeeeeee sangat berjalan... kalau g jalan die diammm je tak nangis langsung... susu pun tak mintak.. behave sangat.. mama sukkaaaa...

10)kuat sangat melompat.. sangat2 kuat.. semua orang surrender nak pegang kalau die lompat... kadang-kadang sampai aku terpaksa dudukkan die sebab die taknak benti lompat. sampai dada tu dah berdegup kencang dah..

ok la sampai sini je dlu... arghh rindu nak balik jumpe danishh buchuk mama....



Tuesday, April 9, 2013

sumpah lawak

tetibe rase lawak bile tengok orang up status kat facebook..

pastu like sendiri...

sendiri up..sendiri like..

mcm ape je..

ok nk cakap tu je.. kbai..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails