Monday, May 3, 2010

lens or glasses??

mahu bergaya atau undang bahaya? huhu..xmo..xmo..xnk undang bhye tp bukan jugak nk bergaye....

skang ni aku dlm dilema...nk pkai contact lens ke spek..bukan sbb nk begaye ok..tp sbb aku rimas pkai spek nih..

so aku pon list down perbezaan antara pkai spek n contact lens nih..ni bg pendapat aku based on my experience yg pkai spek..

kebaikan spek :
1)sgt sng dijage..tidak mengambil masa yang lama untuk dipakai..
2)boleh dipakai dimana shj seperti didalam kereta atau pon smbil berjalan...

keburukan spek:
1)muke nmpk sgt lain dr muke asal kite (kalau aku pkai spek ade org ckp muke aku nmpk lg garang-- mmg aku garang pon..)
2)untuk perempuan yg bertudung sgt leceh kerana boleh mengembangkan tudung..huh sgt tidak suke keadaan ini kerana akan membuatkan moody sbb tudung kembang..(ini aku je kot)
3)pemilihan bingkai spek yg tidak sesuai boleh membuatkan muke jd sgt weird ok..
4)rimas kat bhgn idong.. sbb idong sy sgt kemek..hehe
5)penglihatan rase mcm sgt terbatas..adehh dah mcm mate lembu la plak..
6)asik tertgl je cermin mate ni sbb aku selalu cabut pas tu kdg2 lupe letak mane..(haihh mude2 dah nyanyuk)..

kebaikan contact lens:
1)perlukan penjagaan yg sgt rapi dan teliti.. sekaligus bleh membuatkan aku lbh berdisplin.. sbb contact lens ni perlu pengurusan yg sgt berdisplin..cnthnye perlu ditukar setiap ari.. perlu dicuci.. perlu tu.perlu ni.. so byk la perlunye.. sng ckp perlukan penjgaan yg sgt teliti..
2)byk warna yg boleh dipilih .. (wish i had a pepel eyes..hohoho)
3)org ckp klu pkai contact lens ni power kite maintain cam tu je.. xkan naik dah..btl ke? klu btl bgs gak tu...


keburukan contact lens:
1)teramat2 la sensitif
2)berisiko mendapat jangkitan pd kornea mata dan maybe boleh buta.. (ok ini saye sgt takutttt)..
3)perlu reserved mase nk pkai lens..klu agak2 dah lmbt tu tak payah ngengade la nk pkai lens nih.. kang ade yg masuk2 kete kene perli dgn sidia sbb tgu lame.. :P


so ape erk?? nk pkai ke x...nk pkai ke x... haihh semak2 kepale otak aku..tlg3...

11 comments:

kasih suci said...

sama la kita..tengah berkira2 nak pakai contact lens ke x?

fitria said...

kasih suci : tu la psl.. actually hati dah berat kat lens tp riso tu ade lg laa.... klu pkai lens jename ape yg ok erk? huhu

john n amal said...

eh..sjk ble lak ko bkira2 nk pki contct lens nih??bkn dr dlu mmg ko xnk pki ke??hehehe :)ala..xpela pki contct lens..lg nmpk goges kot..hahaha :P

fitria said...

amal : sejak cik abg i ckp muke i nmpk xsweet n sgt garang klu pkai spek..hehe..tp aku takut sbb jiran aku kene operate mate sbb pkai lens tu..

Studentslife said...

kalo aku pki spek mesti makin nsemm..adehh pelik tol

fitria said...

studntslife: so ko nk ckp ko mmg ensem la ni erk..hohoho..actually ni sume terpulang kat individu tu kan..

ZuLReeN said...

ok je ko pakai spec. ala kembang tudung je, jgn kembang idung dah.. ;&)

Aidi-Safuan said...

hahaha..mane ade kena reserve masa yang sangat lama untuk pakai kontek lense la. aidi pakai kejap jer la. ish2... fakta salah nih

fitria said...

kak yen : kembang tudung xsyok.. kembang idong lg xsyok.. nnt asik kene tarik je ngan org2 yg dengki dgn kekembangan idongku ini..

aidi : xlame ke? klu saye lame kot sbb jenis yg takut nk masukkan mende dlm mate..

Aidi-Safuan said...

hahaa...dah lame2 takde la takot mane nanti

fitria said...

aidi : tgh bekire2 duit plak nk beli nih.. brand ape yg ok erk?ade idea x?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails