Tuesday, October 25, 2016

pengalaman bersalin damia part 1

Assalamualaikum semua...
lame gile xupdate blog..ye aku tau.. kebizian sgt...ni pun update sebab nak update kisah aku bersalinkan damia.. saje nanti2 nk rujuk.. dah tua2 nanti mesti lupe... silap2 besday anak pun mak lupe kan.. huhu biasa la tu faktor usia..

ok straight je la kat tujuan asal...

20april 2015
still belum bersalin so pergi checkup kat KK macam biasa. nurse cek2 perut semuanya ok.. nurse tu siap mengusik "bia saya jampi sikit perut awak ni bagi cepat bersalin ye".. aku pun layankan je la.. balik dari KK tu jem... biasa la jalan ampang kalau x jem xsah la kan.. dalam kete sempat lagi ngusik laki aku.. "kalau nak bersalin time ni camne.. papa la kene sambut".. cuak gile laki aku.. hahaha


21,22 april 2015
still xdek rasa sakit ape2 langsung...

23 april 2015
bangun pagi tu dah rasa mcm sengugut.. time ni mcm was2 nak beranak ke nk membuang.. so bia je dlu tak bgtau laki aku. mase tu aku tinggal ber2 je dgn si abg kat rumah. pkul 12 dah start makin kerap.. wasap ida tanye2... then die ckp macam dah time.. aku pun wasap la laki aku bgtau mcm dah start sakit.. die dah kalut2 nak balik.. aku cakap takpe boleh lg ni... tapi aku sempat wasap along mintak die standby let say aku nk beranak.. sebab mase tu aku menumpang rumah die.. sebab nak mtk tolong die jagekan danish kalau aku nk pegi hospital

pkul 2lebih adik ipa aku balik rumah.. lega sebab die boleh alih perhatian danish sementara aku layan sakit... sakit x kerap sgt.. tapi tiap kali datang, terkedu jugak la aku... hihi

pkul 3lebih laki aku sampai... suruh die tidokan danish konon2 aku nak tido nak rest... tapi tak mampu dah nak tdo oiii... perut makin mengeras..

pkul 7 mlm... laki ajak pegi hospital.. aku boleh plak ckp xsakit sgt...belom lg kot....tp laki aku paksa jugak pegi.. ok fine aku mengalah... lepas makan mlm mandi bersiap sume.. sementara along main dengan danish lari2 cepat2 tak nak bagi die nampak...

pkul 8 mlm... boleh laki aku tersalah jalan.. bape byk jalan die salah oii... tapi aku ckp kat die xpe xsakit sgt lg ni.. aku pun maintain je dlm otak xrase mcm nak beranak lg..smpai2 hospital trus g kat bahagian pendaftaran.. nurse tanya2.. tanda memang xdek turun cuma contraction kerap.. then aku kene g buat VE utk cek bukaan..

lepas setel doc seluk cek bukaan aku pun tanya bape cm, doc cakap dah 4cm.. serius aku tekejut sebab aku cakap xsakit sgt.. doc tgk graf contraction pun memang tak kuat.. then die call i dont know who.. maybe pakar.. atau ketua die... xtau ape yg ditanye.. sambil belek2 buku pink aku..dalam mase yg same nurse bagi aku baju pink untuk ditukar..sebab die cakap dah nk masuk LR.. pastu die cakap suruh pesan kat laki beli roti ke ape2 mknn nk bg tenaga..

lepas aku dah tukar baju, nurse panggil suruh baring lg. die cakap nk buat VE lg sekali sebab mcam xyakin td... so tadah la skali lg... nurse cek memang kompem 4cm ok.. aku keluar nak carik laki aku... rupenye nurse dah p cakap kat die suruh beli roti..


to be continue... penat plak menaip dah lame xmenaip. ahhaa

1 comment:

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails