Friday, December 24, 2010

makcik takdek duit

taktik menipu skang macam2 kan?? latest yang aku tau pasal sms yg menyamar jd 'ayah' atau 'pakcik' kononnye kat balai polis sebab ade kes kat balai polis dan mintak topup..

credit to pakcik gugellll

semalam mase aku otw balik dr keje... aku hampir2 ditipu.. nasib baik aku tak layan makcik tu.. tempat kejadian  kat atas jejantas berdekatan opis aku.. seorang makcik lingkungan umur 40lebih datang kat aku sambil buat muke serabut.. die tanye kat aku.. "dik...mane BSN dik?" aku pon dengan baik ati(cewah baik ati tu).. memikirkan mane BSN yg terdekat.. aku rase area2 opis aku tu memang takdek BSN.. then die ckp "kad ATM makcik kene ragut td..".. bile aku dengar ayat die tu aku trus je blah... kesian? memang tak dek langsung okay perasaan tu kat makcik tu.. kejam?? ohh ini takdek kene mengene dengan perasaan kejam.. sebab ayat itu mengingatkan aku kepadaa....

-
-
-
-
-
-
-
tahun kejadian : 2009
waktu kejadian : petang waktu orang ramai balik keje..

mase aku tengah tunggu akak aku nk balik keje skali, datang sorang makcik tue kat aku.. "dik, tolong makcik dik.. makcik kene ragut td.. beg duit makcik kene ragut.. makcik takdek duit nak balik.. nak cucuk kat bank pon kad bank BSN makcik kene ragut skali.." aku ni kesian plak dengar.. aku pon bukak la beg duit aku.. mase tu aku baru je start keje.. duit pon takdek sgt.. bile aku bukak2 je beg duit aku (mase tu bukan beg duit yang mengandungi duit2 n kad2 bank aku.. yg aku bukak hanyalah beg duit kecik a.k.a beg hp).. aku cakap kat die.. "saye takdek duit makcik.. ni je duit yg saye ade..." mase tu dlm beg aku ade dalam RM3++ termasuk duist syiling(duit lebih aku lunch)... makcik tu cakap "boleh la".. aku pon bg la yg Rm3 tu (semua duit kertas aku bg kat die).. tibe2 die cakap "duit2 syiling tu bagi la skali.." eh2 makcik ni org bg betis nk paha plak.. huh... mase tu baru aku tersedar aku tertipu... nasib baik mase tu aku bukak beg duit kecik je.. so die ingt tu je la duit yang aku ade.. kalau aku bukak beg duit sebenar aku??? mau die mintak semua rasanya.. 

then semalam penghujung 2010..aku hampir ditipu oleh makcik yg same... dan taktik yg same..menggunakan ayat yang same... tp musykil gak aku.. kenapa la makcik tu penat2 nak ulang ayat yang same.. kenapa la die tak rakam je ayat die tu then bile jumpe orang je play la balik ayat rakaman die tu.. huh!!.. maaf makcik.. saye masih ingt lg rupe dan taktik makcik..... kepada semua.. hati2 skang nih macam2 taktik menipu... 

10 comments:

Nur Shareena.. said...

bahaye nye. kt stesen bas pon ramai pnipu sekarang~

Salbiah bt Karim said...

kite kena berhati2 skang. perasaan kesian tu rasa x perlu dlm kamus hidup, hehe

cikFM said...

shareena: aah tu la psl..kat tgh2 jalan pon sempat lg makcik tu nk menipu... haihh

kak sal: aah tu la psl kan.. learn from mistakes... skang dah xdek kesian2 dah...tipu je sume tu..

john n amal said...

owh. teringat aku time kena pau masa nak g komuter bank negara. tapi yang pau tu bukan makcik, tp abang. seb baek x hensem. huhuhu. makcik pun xbleh percaya kan. haishh. duk kampung lg bek dr duk kl. bahaya!

misyamissyou said...

xboleh bla..org yg same..ishh..bawak je makcik tu gi balai polis..senang..

cikFM said...

amal: haha knp beb? kalau die ensem ape ko nye next action? bg je la erk? hehehe

misyamissyou:tu la..dah menipu ramai sgt smpai xsedar die tipu org yg same.. nasib baik mase tu tgh rushing nk balik.. kalau x mau gak sound sedas 2 makcik tu.. makcik pon xleh caye skang nih...

Eiymah Fahimah said...

Macam-macam taktik nak dapat duit free..mujur ko tak tertipu lagi.Lepas ni kita semua kena beringat...huhuhu

waalllaa! said...

laa..nampak xcakap camni kat dia.. " saya tau mak cik..meh meh ikut saya.." tapi jgn bawak pi kat ATM tapi bawak pi balai polis terdekat..senang citer..hehe..biar padan muka makcik tu..xpon tampor je..hehe..

cikFM said...

eimah: aah tu laa.. belajar dr pengalaman..:)

waalllaa:haha btl gak tu.. tp risau gak sebab tau makcik tu mesti ade 'pengiringnye'.. and 'pengiringnye' tu mst lelaki.. ish lg bahaye...

Anonymous said...

Hey, I am checking this blog using the phone and this appears to be kind of odd. Thought you'd wish to know. This is a great write-up nevertheless, did not mess that up.

- David

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails