Tuesday, July 20, 2010

budi bahasa budaya kita




budi bahasa budaya kita.. ye.. tapi adakah sume orang mengamalkan sikap ini????
arini aku bercuti sebab ade urusan penting yang perlu aku uruskan dengan segera..
jadi aku telah pergi ke kl sentral..
dan aku telah nampak 2 peristiwa yang mebuatkan aku jadi malu dan terpikir..

1) semasa aku beratur membeli tiket train.. ade sorang mamat MELAYU dengan slumber badak potong barisan. mase tu sepatutnye smpai turn sorang orang buta.. ape die ingt sebab orang tu bute..orang tu tak nampak die yang die tu potong barisan?? last2 amik ko.. kene sound setepek ngan orang bute tu.. orang bute tu sound "ko jangan pandang rendah kat orang bute.. kalau 1 ari nanti Allah jadikan ko bute baru ko tau".. mase tu sume orang pandang ke arah mamat MELAYU td.. sebab dah termalu.. mamat tu pon amik tiket dan tersenyum2 malu trus blah dari situ.. hah padan muke ko..


2)lpas aku beli tiket..aku pon tgu tren.. mase tren sampai.. ade 1 kapel orang bute nak naik tren tu jugak.. tp diorg bejalan ke arah yang salah.. kalau diorg laju sikit memang jatuh atas landasan laa..pastu aku tengok.. ade sorang mamat india ni belari2 ke arah kapel orang bute tu dan tarik masuk ke dalam tren.. aku perhatikan gelagat mamat india tu smpai kedalam tren.. die pegang orang bute tu sampai selamat duduk dalam tren..


nilai lah sendiri.. wat malu bangsa melayu je..mane hilang adat budaya orang melayu? tak pandai hormat orang lain langsung... haishh...

5 comments:

Sir Marcello said...

selalu juga nampak macam nie...
aku suka naik ktm suma..selalu jer adengan melayu tak tahu malu buat lagu nie...adei

john n amal said...

aku rse melayu kte da hilang human sense la kn??

fitria said...

sir marcello : huhu tu la kan.. rase cam malu gile..

amal : mmg tak dek sense pon.. ish malu2

imugly said...

ko melayu ke india dek?? apsal ko tgk je kapel bute tu.. ptt ko lari2 mak la plak kejor diorg.. kekekee.. seb baik ko tak tau blog aku.. fuuhh..

fitria said...

imugly: aku mmg nk g tarik org bute tu tp india tu dah lari dulu dah..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails