Friday, May 21, 2010

sanggul rambut tinggi macam bukit



even rase macam ramai dah tau pasal ni..tapi nak jugak share..kot2 ade antara kite yang masih tak tau pasal nih kan..

aku pon baru je tau pasal nih..yang style bersanggul sebenarnye tidak boleh dalam Islam... sekarang ni ramai perempuan suke menggayakan fesyen bersanggul tidak kire yang bertudung ataupon yang tidak pakai tudung..

ini berdasarkan hadis :
“akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”– hadith riwayat Muslim. Hadith no 212.



hmm..takut laa..aku punye rambut pnjg so klu ikat kompem jd mcm tinggi..kalau ikat rendah2 xselese.. hmm lpas ni nak kene g potong rambut laa..

5 comments:

Enchaoz said...

nice sharing~~ BTW perempuan spatutnye simpan rambut sampai panjang tujuh lilit leher utk cover badan kat padang masyar nanti..

john n amal said...

jgn!!rmbt pjg best ape..hohoho..ala..ikat je cm bese..tp jgnla tggi sgt..personally aku rse kte (including aku) rse cm sgt cntik ble org pki tdung ekin@syria@ape2 je yg sewak2 dgnnye so kte pun mulala mngikut..even aku pun sme terikut...hohoho..walhal sbnrnye dr kecik lg aku da tau kte xleh ikat rmbut tggi2 yg leh mnyebabkn org laki tau thp kepanjangn rmbut kte...

tp aku ade 1 suggestion..if ko insist bersggul tggi..ko pendekkan rambut then pki jek kepit rmbut yg bsr..kompem dpt sggul tggi..hahaha :P

fitria said...

Enchaoz:ohh yeke...xtau plak saye.. btw thanx tau for d info

amal : aku pkai tudung ekin tu sbb xpyh gosok.. hehehe.. tau la kite dlu kat hostel camne tudung2 kite.. syhh..diam2..hehe.. tp seyes aku xtau psl sanggul ni n psl lilit leher tu tau..
aku bukan nk sgt bersanggul tgi.. klu nk sandar kat seat kete pon xselese gak beb.. tp ok gak idea ko tu.. pkai sepit rambut kan.. xpon pkai sanggul palsu.. kekeke

Ross Tina Abdullah said...

waaaaaaaaaaahhh...tak tahu pon selama ni...tq sbb share..:)

fitria said...

ross : wc.. i pon baru je tau nih..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails