Sunday, December 20, 2009

Can We Choose Our Dad?

die seorang anak petani.. kini sedang belajar tingkatan 1 di sebuah sekolah yg agak terkemuka di daerah
seremban..die sgt malu bile ditanye apa pekerjaan bapanya.. bile org tnye ape pekerjaan bapanya.. die hanya
menjawab keje biase..
satu hari seorang senior dtg mendekatinye..

senior : a...ape pekerjaan bapa kamu?
die : ala keje biase je bang..
senior : ye la keje biase tu keje ape?
die : ....(diam seribu bahase)..
senior : knp kamu malu nk mengaku pekejaan bapa kamu?
die : saye malu sbb bapa saye hanya seorang penoreh getah. sedangkan bapa pelajar2 lain di sekolah ni sumenye
kje bagus2.. lgpon bau getah tu kan busuk..saye malu la bang...
senior : ermmm xbagus sikap kamu nih.. abg nk tnye.. can u choose your dad?
die : tidak..(smbil termenung2 memikirkan soalan seniornye itu)..
senior : seluar yg kamu pkai skrg ni sape yg belikan?
die : ayah saye..
senior : then, walaupon kawan2 kamu pkai seluar adidas..dan kamu pkai seluar abidas.. kamu xperlu malu..
sebab seluar kamu ayah kamu yg belikan..n seluar kawan kamu ayah die yg belikan bukan?
senior : kamu tak patut malu dgn pekerjaan bapa kamu.. sbb dgn duit hasil getah yg busuk tu la die dpt belikan
kamu seluar abidas nih.. dpt byr duit yuran kamu ni.. supaye kamu dpt blaja di sekolah ini same dgn
pelajar2 lain..
die : diam seribu bahase.....

mlm itu..die tidak dpt tdur 1 mlm sbb memikirkan kate2 seniornye itu..die menyesal.. air mate mengalir
tiap2 kali mengingati sikapnye yg malu dgn pekerjaan bapanye sndri...sejak hari itu..die mula insaf..
sbb die sedar... pekerjaan ayahnye itu tidak lah hine n tiada sebab die perlu malu dgn pekerjaan bapanya itu..

p/s : jgn malu siapa ibu bapa kite.. walaupon die hanya keje kampung...rupe buruk..miskin..
die tetap ibu bapa kite.. jgn jd mcm erra fazira dlm cite "hingga hujung nyawa"..menyesal xsudah..

12 comments:

Jantan Terhangat said...

Sape la golongan cam ni..aku rasa kalau petani aku rasa tu perkejaan hebat ko..sebab orang petani ni kuat..x lembik cam orang pejabat..huhu

fitria said...

aah btl2..sokong sgt statement " xlembik mcm org pjbt yg ari2 dok bawah ekon" huhu..harap2 statement ni xwat mbr2 opis kecik ati..ngeh3..btw,ade la spesis yg ni tu psl aku cite nih..

++***hana zaty**++ said...

saye rindu abah saye!~~~~

ngeeee~~

mmg xleyh choose our dad...
he is who he is~~

mari kite bersyuko dgn ape yg diberi ini~~

*hana mepek ke?Xkan?hehe**

fitria said...

yup.. kite kene bersyukur dgn ape yg Allah berikan...

Maxloon120 said...

Memang menyentuh hati kisah ini =]]

fitria said...

maxloon120 : hehe..menyentuh hati ea..juz peringatan bersame

LMj said...

i'm never gonna change mine...

Syeeda Sobbihi said...

biar sapa pun ayah kite, apa pun keje die, dia tetap hero kite..hidup kite tkkan lengkap tanpa ayah..

she said...

sejak aku ada akal aku tak penah nak segan silu ngan job ayah aku.saya anak driver je...tapi ade jugak insan yang menghina pekerjaan ayah aku.

fitria said...

lMj : never change yours...

syeeda : betul2.. tanpa ayah xdek la kite kat dunie ni kan..

she : selagi keje tu halal xdek ape yg perlu dimalukan.. driver pon ok what.. halal je kan..

Sendra said...

aku kawan she dan bila entry dia link kan ke blog ni punya post,aku sgt bersetuju..bagus sgt entry ni..aku pangkah org yg mengira2 status..well,aku follow terus kau..keep up the good job.

fitria said...

sendra : btl tu..pangkah je org2 yg camni kan.. btw..thanx follow me

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails